Viens no nozīmīgākajiem mākslas pasākumiem šogad, tēlniecības kvadriennāle RĪGA 2012, noritēs no 5. oktrobra līdz 25. novembrim, kā simboliska notikumu koordinātas ass izvēlēta Brīvības un Uzvaras pieminekļu apkārtne. Izstādes notiks Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā.

Pasākumu norises vietas izvēlētas apzināti – kvadriennāles skatiens vērsts uz jūtīgu tēmu, proti, sabiedrības integrāciju visdažādākajos aspektos. Ir pienācis laiks to drosmīgi pārnest mākslas medijā, kas, iespējams, ir, ja ne vienīgais, tad viens no godīgākajiem, patiesākajiem un atklātākajiem medijiem, spējīgs par to runāt. Organizatori vēlas raisīt publiskas diskusijas par to, kā mūsdienās ne tikai saglabāt savu nacionālo pašapziņu, bet arī sadzīvot ar citām kultūrām, valodām un reliģijām. Vairāk kā 20 mākslinieki aicināti pētīt, cik liela ir dažādo kultūru mijiedarbība nesenajā pagātnē, tagadnē un nākotnē. Pašlaik rit mākslas darbu izvietošanas saskaņošanas darbi, un organizatori cer, ka izdosies īstenot visas sākotnējās ieceres – runājot pilnīgi atklāti.


Atklāta, sociāli aktīva un dažādus politiskus kontekstus un situācijas reflektējoša māksla paplašinās Latvijas iedzīvotāju izpratni par procesiem, kuros mēs visi esam iesaistīti un aicinās iepazīt to, kā Latvijas un citu Eiropas un pasaules tautu mākslinieki interpretē šīs aktuālās tēmas. Pasākuma uzmanības centrā būs personiskā pieredze kā kolektīvās pieredzes sastāvdaļa.
Tēlniecības Kvadriennāle RĪGA 2012 “Integrācijas anatomija” norisē plānotas izstādes, starptautiska konference par publiskās mākslas sociālajiem aspektiem, dažādi izglītojoši projekti, sarunu cikli un citas aktivitātes.
Pasākuma galvenais mērķis un uzstādījums kopumā ir mazināt mākslas un kultūras elitārismu, padarot to maksimāli pieejamu ikvienam sabiedrības loceklim, tādēļ gan izstādes, gan visi pasākumi būs bez ieejas maksas.
Tēlniecības kvadriennāle Rīgā ar četru gadu intervālu notiek jau kopš 1972. gada. No 2004. gada kvadriennāles organizē Mākslas Menedžmenta un Informācijas centrs (MMIC). Projekta kuratori ir mākslinieki Aigars Bikše un Ivars Drulle, kā arī mākslas zinātniece Inese Baranovska. Šogad notiks jau 11. kvadriennāle 40 gadu laikā.

mmic